Русия е готова всеки момент да започне ядрени опити на полигона Нова Земя

Getty Images, архив
share

Русия е готова всеки момент да започне ядрени опити на полигона Нова Земя. Това заяви неговият ръководител Андрей Синицин в интервю за "Росийская газета", цитирано от "24 часа".

"Тестовата площадка е готова да поднови пълномащабните тестови дейности. Напълно готова. Съоръжението за лабораторни изследвания е готово. Персоналът е готов. Ако дойде команда, ще започнем тестове по всяко време", каза той.

"На полигона се провеждат редовни тренировки за отблъскване на потенциални атаки с дронове, а самото съоръжение е покрито със системи за радиоелектронна борба", обясни Синицин.

"Постоянно сме готови да отблъснем всички видове заплахи. Включително проникване на диверсионни и разузнавателни групи на острова", коментира той.

Миналата събота депутатът от Държавната дума от "Единна Русия" Андрей Колесник предложи да се взриви ядрена бомба на руски изпитателен полигон, за да се напомни на света за заплахата от подобни оръжия, пише Mediapool.

"Трябва да направим ядрена експлозия някъде, на някакъв полигон. Ядрените опити вече са забранени у нас, но може би хората трябва да погледнат до какво всъщност води всичко това, струва си да се чуе. Ако мораториумът бъде премахнат, може би човечеството ще се замисли", каза Колесник.

Столтенберг пред FP: Ударите дълбоко в Русия са единственият начин за защита на Украйна

Идеята за използване на ядрени оръжия за сплашване не е нова. През януари 2023 г. старши изследователят в Академията на военните науки, военен анализатор Владимир Прохватилов предположи, че възобновяването на ядрените опити може да принуди страните от НАТО да спрат да доставят оръжия на Украйна, а Киев да се откаже от идеята за връщане на Крим.

Последният ядрен опит на руска територия е на остров Нова Земя през октомври 1990 г. по съветско време.

Защо СССР бомбардира България на 22 юни 1941 г.?

Руският президент Владимир Путин заяви в посланието си до Федералното събрание през февруари миналата година, че Русия може да възобнови ядрените опити. В същото време той заяви, че Москва е спряла участието си в Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ). Според държавния глава Русия ще бъде готова да проведе ядрени опити, ако подобни учения се проведат в САЩ. "Ние, разбира се, няма да сме първите, които ще направят това, но ако САЩ провеждат тестове, ние ще ги проведем", отбеляза Путин.

Водещи новини

Още новини