Bloomberg: Част от съюзниците на Украйна разглеждат завършване на войната през 2025 година

Getty Images, архив
share

Някои от съюзниците на Украйна обсъждат възможността за прекратяване на войната с Русия чрез преговори между Москва и Киев през 2025 г. Но решението за преговорите трябва да бъде взето само от украински служители, пише Bloomberg, цитирана от "Фокус".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14624

Според източници на изданието някои от партньорите на Украйна обсъждат как може да приключи войната. И това поражда опасения в някои западни столици, че украинските войници ще бъдат принудени преждевременно да прекратят огъня.

Събеседниците на Bloomberg поясняват, че официални лица в западните страни, като част от стратегията 2025, са започнали по-сериозно да обмислят прекратяване на войната между Украйна и Русия чрез преговори. Но в същото време западни служители ясно дадоха да се разбере, че решението за преговорите ще бъде взето от Киев и няма натиск върху украинския президент Володимир Зеленски по този въпрос.

Столтенберг пред FP: Ударите дълбоко в Русия са единственият начин за защита на Украйна

Подобни дискусии, както пише изданието, са били водени от факта, че на бойното поле няма "признаци за пробив“ и войната наближава още една зима. Така че някои служители са започнали да проучват възможността за "излизане от задънената улица“. Но журналистите посочват, че преговорите за прекратяване на огъня ще трябва да разрешат ключов проблем: как Украйна да стане неуязвима за евентуално ново нападение от Русия и в същото време да не въвлекат западните страни в конфликта.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14624

Водещи новини

Още новини