Делегация на талибаните посещава Източния икономически форум във Владивосток

Getty Images
share

Представители на талибанското правителство на Афганистан участват в Източния икономически форум, който се провежда от 3 до 6 септември в източния руски град Владивосток, предаде Ройтерс. Радикалното талибанско движение е забранено в Русия, тъй като се смята за терористична организация.

Афганистанската делегация представлява Търговско-промишлената камара на страната, отбеляза кореспондентът на ТАСС на форума, пред когото те са обосновали присъствието си във Владивосток с дискусии за "съвместна бизнес работа".

Междувременно китайският вицепрезидент Хан Чжън заяви във Владивосток, че страната му е готова да осъществи постигнатите споразумения между руския президент Владимир Путин и президента на Китай Си Цзинпин, повишавайки нивото на сътрудничество между двете страни.

Талибаните в Афганистан забраниха на жените да говорят и да показват лицата си на обществени места

"Китай е готов пълноценно и добросъвестно да реализира с руските партньори договореното между двамата лидери, да съдейства за постоянното повишение на равнището на сътрудничеството ни", каза той на среща с руски лидери във Владивосток.

Хан Чжън добави, че двамата лидери са постигнали споразумения, "които са определили ориентира за по-нататъшните двустранни отношения на ново историческо начало",  с което ознаменуват 75-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. 

Източният икономически форум се провежда в кампуса на Далекоизточния федерален университет. Главната тема на тазгодишното издание е "Далечният изток -2030. Да обединим усилия, създавайки възможности". Мероприятията на форума са разделени в седем тематични блока: "Новите контури на международното сътрудничество", "Технологии на независимостта", "Финансова система на ценности", "Далекоизточна Русия", "Хора, образование и патриотизъм", "Транспорт и логистика: нови маршрути" и "Мастър планове: от архитектура към икономика", отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини