"Войната е избор на Путин": Foreign Policy обяви "единствения реалистичен" сценарий за мир

Getty Images, архив
share

Стратегията на Запада, и по-специално на САЩ, за прекратяване на войната в Украйна след две години и половина бойни действия остава същата: намиране на златната среда между подкрепата на Киев и наказването на Москва, от една страна, и намаляването на рисковете на ескалация, от друга. В същото време, пише американското списание Foreign Policy, колкото и рационален да изглежда този подход, той се основава на погрешно предположение: че позицията на руския президент Владимир Путин може да бъде променена.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14491

"Доказателствата сочат, че Путин просто не може да бъде убеден относно Украйна. За него е стратегически императив да попречи на Украйна да се превърне в бастион, който Западът може да използва, за да заплашва Русия. Той е поел лична отговорност за постигането на този резултат и вероятно вярва, че струва почти всяка цена. Опитът да го принудят да се предаде е безполезно упражнение, което просто губи животи и ресурси“, пише изданието, цитирано от "Фокус".

Отбелязва се, че има само един жизнеспособен вариант за прекратяване на войната в Украйна при условия, приемливи за Запада и Киев: "да се изчака Путин“.

The Economist: Зеленски отива в САЩ за последна молба към Вашингтон да позволи удари по територията на Русия

Войната е избор на Путин

Когато Путин нареди инвазията, започна война по негов избор. Нямаше спешна заплаха за сигурността на Русия, която да изисква широкомащабно нахлуване на територията на съседа, уверени са в редакцията.

И тъй като това е война по избор, Путин има способността да я спре. Войната не е екзистенциална за Русия. Изтеглянето на руските войски от Украйна няма да застраши съществуването на руската държава и най-вероятно дори няма да застраши дори управлението на Путин. Той лесно би могъл да обяви победа в Украйна и да започне съпътстваща информационна кампания, за да оправдае обратния си завой, смята FP.

"Ако дойде заповед, ще тръгнем и към Москва": готвят украинските новобранци за боевете в Курска област

Путин не може да бъде убеден

Според статията атаката на руската армия срещу Украйна е по-добре разбирана като несправедлива превантивна война, започната, за да спре това, което Путин смята за бъдеща заплаха за сигурността на Русия. В същото време това бе изненадващо рискован ход за Путин, като се има предвид, че преди това той се опита да сведе до минимум използването на руски ресурси.

"Доказателствата показват, че по въпроса с Украйна Путин просто не може да бъде убеден; той е напълно ангажиран“, пише FP.

Изданието подчертава, че фактът, че войната не отговаря на обичайните рискови изчисления на Путин, предполага, че той е взел стратегическо решение по отношение на Украйна, от което не иска да отстъпва. Следователно западният натиск едва ли ще го накара да промени решението си и да прекрати войната при условия, приемливи за Киев и Вашингтон.
Геополитическа сделка: САЩ може да пожертват Европа, за да разрушат съюза между Москва и Пекин

Как ще завърши войната - възможен сценарий

Ако Путин не желае да спре офанзивата си в Украйна, тогава войната може да приключи само по един от двата начина: или защото Русия е загубила способността си да продължи кампанията си, или защото Путин вече не е на власт.

И както отбелязва FP, постигането на първия резултат чрез влошаване на способностите на Русия е нереалистично, тъй като Путин е в състояние да продължи да хвърля войници и ресурси в битка, а руската армия едва ли ще се разпадне.

Това оставя като възможен вторият начин за прекратяване на войната: излизането на Путин от Кремъл. "Напълно възможно е той да напусне доброволно или да бъде принуден; сигурно е, че в един момент той ще умре, едва когато вече не е на власт, може да започне истинската работа за трайно решение на войната в Украйна“, обобщава изданието.

Дотогава Вашингтон трябва да се съсредоточи върху подпомагането на Украйна да задържи фронтовата си линия и да предотврати по-нататъшно руско военно настъпление, като същевременно запази ресурсите си. Това е незадоволителен и политически неприятен подход, но е "единственият реалистичен вариант“, сигурни са в редакцията на FP.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14491

Водещи новини

Още новини