Директорът на МААЕ Рафаел Гроси ще пътува до Украйна за оценка на ситуацията около Запорожката АЕЦ

gettyimages
share

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще пътува до Украйна следващата седмица, за да проведе разговори на високо равнище и да направи оценка на ситуацията около Запорожката атомна централа, предаде Ройтерс, като се позовава на МААЕ.

Същевременно в писмо до МААЕ украинското правителство е информирало, че страната е трябвало временно да спре четири реактора заради руските въздушни удари, предаде ДПА. Международната агенция за атомна енергия публикува писмото, както е било поискано от Украйна, но още не е коментирала темата, отбелязва ДПА.

По време на интензивната руска въздушна атака в понеделник реактори 1,3 и 4 на АЕЦ Ровно е трябвало да бъдат изключени от системата, като това е било направено сутринта. Заради колебания в мрежата, следобед е бил изключен още един реактор на централата. 

Руската федерация продължава целенасочено да атакува енергийната инфраструктура на Украйна, стремейки се да наруши работата на атомните централи в страната, които осигуряват по-голямата част от необходимата на Украйна електроенергия, се посочва в писмото на украинското правителство.

Русия вече унищожи или повреди с въздушни атаки много водноелектрически централи в Украйна, както и такива, които работеха с въглища и газ. Срещу атомните централи на Украйна не са извършвани нападения, но съоръженията са засегнати от колебанията в електропреносната мрежа, посочва ДПА.

Русия обвини Украйна, че подготвя провокация в Курската АЕЦ

Най-голямата атомна централа на Украйна – Запорожката АЕЦ, е окупирана от руската армия и е спряна. 

Международната агенция за атомна енергия призовава и двете страни в конфликта да не застрашават ядрените съоръжения.

Аварийни спирания на тока бяха обявени вчера за украинската столица Киев, както и за още 11 области след масираните руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна на 26 август.

Водещи новини

Още новини