МААЕ заседава извънредно за атаките срещу Запорожката АЕЦ

  • 09 април 2024 13:27

  • 361
  • 4
МААЕ заседава извънредно за атаките срещу Запорожката АЕЦ
© Facebook

Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия ще проведе извънредно заседание по искане на Русия за обсъждане на атаките срещу Запорожката АЕЦ в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Четирима дипломати уточниха, че това ще се случи в четвъртък.

В неделя дронове атакуваха атомната електроцентрала - най-голямата в Европа, като поразиха основните защитни конструкции на един от реакторите. МААЕ уточни, че ядрената безопасност не е засегната.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.

Вчера посланикът на Русия в МААЕ Михаил Улянов съобщи, че страната му е свикала извънредно заседание на борда "по отношение на последните атаки и провокации на въоръжените сили на Украйна срещу Запорожката АЕЦ".

МААЕ все още не е обявила дата за срещата. Съгласно правилата на Управителния съвет всяка страна в него, включително Русия, може да свика среща. Сряда е почивен ден в ООН във Виена по повод мюсюлманския празник Ид ал-Фитр, отбелязващ края на Рамазана.

Управителният съвет е най-висшият орган за вземане на решения на МААЕ, който заседава повече от веднъж годишно. Въпреки че Русия вероятно отново ще обвини Украйна за последните удари с дронове срещу Запорожие, е малко вероятно да получи широка подкрепа от борда, който миналия месец прие резолюция, призоваваща Русия да изтегли силите си от централата.

МААЕ не посочи отговорен за нападенията, но настоя те да спрат.

Безопасността в АЕЦ "Запорожие" се влошава с всеки изминал ден

"Подобни безразсъдни атаки значително увеличават риска от голяма ядрена авария и трябва да бъдат прекратени незабавно", подчерта в неделя шефът на МААЕ Рафаел Гроси.

По данни на МААЕ през последните 19 месеца централата е претърпяла пълна загуба на външно захранване, поради което се е наложило използването на аварийни дизелови генератори.

Последвайте канала на

Калина Христова
361 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:51

4
❤️ Г­­­о­­р­е­­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­­т­­а­­ ­в­и­­ ­­­о­ч­­а­к­­в­­­а­­­т ­-­­ X­1­­8­­­.­­­F­­U­­N
гросси

2024.04.09 | 13:45

1
гросси се прави, че не знае кой обстрелва централата. пълна пародия е запада

2024.04.09 | 20:24

3
точно така

2024.04.09 | 15:28

2
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини