Украински Ф-16 се е разбил

Getty Images/Guliver
share

Един от малкото изтребители Ф-16, които Украйна получи от западните си партньори в помощ на борбата с руската инвазия, се е разбил, а пилотът е загинал, съобщиха днес украинските военновъздушни сили, потвърждавайки медийни съобщения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14444

Изтребителят е паднал в понеделник, когато Русия предприе мащабен обстрел на Украйна с ракети и дронове, се казва в изявление на военните, публикувано във "Фейсбук". Четири от тези руски ракети са били свалени от Ф-16, твърдят украинските военни.

Това е първото съобщение за загуба на Ф-16 в Украйна, където изтребителите пристигнаха в края на юли.

Министерството на отбраната е започнало разследване на катастрофата.

Първи за нея съобщи "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на официален представител на САЩ.

"Билд" отбелязва, че това е тежка загуба за Украйна. Вестникът припомня, че коалиция от няколко западни държави снабди украинските ВВС с едва шест изтребителя Ф-16, произведени в САЩ. Досега само шестима украински пилоти са били обучени на модерния изтребител.

В началото на август украинският президент Володимир Зеленски представи първите изтребители Ф-16, които страната му получи, припомня "Билд“. По време на церемонията той заяви, че броят им все още не е достатъчен. Въпреки това Зеленски тогава отбеляза: "Сега това е реалност. Реалност в нашето небе. Ф-16 в Украйна".

Зеленски: Украинските ВВС започват да използват изтребители Ф-16 в операции

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14444

Водещи новини

Още новини