Володимир Зеленски: Няма да простим на Русия

Getty images (архив)
share

"Ние няма да простим на Русия", това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от киевската медия "Обозреватель".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14443


Държавният глава и върховен главнокомандващ днес почете паметта на над 300 военни от страната му, загинали при вероломно руско нападение край източния украински град Иловайск преди 10 години.

"На тази дата през 2014 години руските окупатори и техните помагачи (така наречените въоръжени сили на отцепническата Донецка народна република) извършиха едно от най-подлите си престъпления. Те убиха  стотици наши храбри военни. Това престъпление няма бъде забравено и няма да бъде простено", категоричен бе Зеленски.

"Ние ще помним и ще предаваме на нашите деца, внуци историята за всеки убит от руските сили наш съгражданин", заяви още той.

Началникът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов по повод днешната дата каза: Престъплението край Иловайск и всички злини, извършени под заповед на Владимир Путин, са ясно докозателетво, че ние не можем и не трябва да имаме доверие у руската върхушка. Всяка договорка с Москва е капан за нас.

Мария Захарова: Изключени са преговори с режима в Киев

На 29 август 2014 г. руските сили откриха огън по изтеглящи се от Иловайск войници и офицери. По официални данни загиналите са 336, а 158 се водят за безследно изчезнали.

В памет на убитите на днешния ден гражданите на Украйна възлагат слънчогледи. Атаката срещу около 500-те военни бе извършена в поле с тези цветя.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14443

Водещи новини

Още новини