Кремъл: Не трябва да има политическо преследване срещу основателя на "Телеграм" Павел Дуров

Getty images
share

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че делото срещу основателя на "Телеграм" Павел Дуров не трябва да се превръща в "политическо преследване", предаде Ройтерс.

Позицията бе изразена, след като френски съдия-следовател официално започна разследване срещу родения в Русия предприемач. Той е заподозрян в управляването на онлайн платформа, позволяваща незаконни трансакции, разпространение на кадри със сексуално насилие върху деца и трафик на наркотици. Основателят на "Телеграм" ще бъде разследван и за пране на пари, след като е отказал да сътрудничи на съдебните власти.   

Адвокат на Дуров заяви, че е "напълно абсурдно" да се допуска, че собственикът на социална мрежа може да е отговорен за каквито и да било криминални деяния, извършени чрез нея.

"Не мисля, че сега трябва да продължаваме да правим каквито и да било оценки", каза Песков пред журналисти. "Важното е случващото се във Франция да не се превърне в политическо преследване", допълни той, пише БТА.

Освободиха създателя на Telegram срещу 5 милиона евро

Песков отбеляза, че Дуров "в крайна сметка е френски гражданин" и "разполага с всичко необходимо, за да организира съдебната си защита". "Ние разбира се го смятаме за руски гражданин и ако е необходимо, според възможностите си, ще бъдем готови да окажем съдействие, както бихме го направили за всеки руски гражданин… Ще видим какво ще се случи по-нататък", заключи говорителят на Кремъл. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че арестът на Дуров не е политически мотивиран. 

Водещи новини

Още новини