Загинал и ранени при пожара в руската петролна рафинерия в Омск

Getty Images/Guliver
share

Един човек е загинал, а седмина други бяха ранени, след пожар в руската петролна рафинерия в Омск, обяви губернаторът на областта, като добави, че съоръжението работи нормално и производствените планове няма да бъдат засегнати.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14410

"Пожарът в рафинерията в Омск е под контрол. Системата за автоматична безопасност на завода откри пожар в технологичното оборудване... Компанията работи както обикновено", се казва в изявление на рафинерията, която е най-голямата в Русия и която формира около 8% от общия обем на нефтопреработката в страната.

По-късно беше обявено, че пожарът е овладян.

Виталий Хоценко, местният губернатор, каза в приложението за съобщения Телеграм, че седем души са хоспитализирани, като един от тях е в тежко състояние. Малко по-късно стана ясно, че най-тежко пострадалият при пожара е починал.

От рафинерията, контролирана от "Газпром Нефт", заявиха, че пожарът няма да засегне производствени ѝ план, който ще може да бъде изпълнен благодарение на допълнителния производствен капацитет.

Взрив в рафинерия "Газпромнефт" в Омск

Според някои съобщения в социалните медии огромна експлозия е била чута в няколко района на града в Западен Сибир, разположен на около 2700 км източно от Москва.

Два източника, запознати с подробностите, казаха пред Ройтерс, че дестилационно съоръжение за суров петрол, CDU-11, едното от двете най-големи съоръжения за първично рафиниране в завода, е било засегнато от пожара.

Друг т.нар. първичен дестилационен блок, CDU-10, вече не беше използваем поради пожар в началото на август. CDU-10 и CDU-11 имат производствен капацитет от около 8,6 милиона метрични тона годишно, отбелязва Ройтерс.

Рафинерията в Омск е преработила повече от 21 милиона метрични тона (420 000 барела на ден) суров петрол през 2022 г.

Причината за пожара все още не е ясна.

Ройтерс напомня, че редица руски петролни рафинерии бяха обект на атаки с украински дронове през последните месеци, отбелязва БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14410

Водещи новини

Още новини