Опечалени отдадоха почит на Евгений Пригожин като патриот на годишнината от смъртта му

Getty images (архив)
share

Опечалени се събраха днес на гробище в бившата руска столица Санкт Петербург въпреки лекия летен дъжд, за да почетат паметта на Евгений Пригожин, който според тях е отдал живота си в служба на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14389

Смъртта на Евгений Пригожин при самолетна катастрофа на 23 август миналата година на 62-годишна възраст е била странният финал на една от най-колоритните фигури в съвременна Русия. Пригожин, собственик на кетъринг бизнес, превърнал се в лидер на наемническата група „Вагнер“, стана известен, след като Русия изпрати армията си в Украйна през февруари 2022 г. Неговите бойци, включително хиляди осъдени, които той вербува в затвори, бяха на първа линия в превземането на Бахмут - една от най-дългите и кървави битки от началото на войната.

До гроба на Пригожин на Пороховското гробище православен свещеник прочете молитва и се прекръсти.

Откриха статуя на Пригожин на гроба му в Санкт Петербург

Хората, които дойдоха да отдадат почитта си, заявиха, че Пригожин трябва да бъде запомнен като герой на родината.

"Има такива личности, като например (съветския космонавт) Юрий Алексеевич Гагарин, Евгений Викторович Пригожин, с които трябва да се гордеем", каза мъж, представил се като Дмитрий, говорейки до гроба на лидера на "Вагнер". Той определи Пригожин като човек, поел "патриотичния курс" от любов към страната си и като пример за идните поколения.

На издигнатия мемориал на оживена улица в центъра на столицата Москва почитатели бяха оставили десетки букети от червени и бели рози под стена, украсена със снимки на Пригожин и негови приближени. Минувачи се спираха, за да погледнат тържествено снимките, а един от тях вдигна поглед към небето и се прекръсти.

Пригожин, който използваше значителното присъствие на "Вагнер" в социалните мрежи, за да разказва за успехите си на бойното поле, влезе в спор с руското военно командване през лятото на миналата година, когато многократно обвини висшето армейско ръководство в некомпетентност и дори в предателство. През юни миналата година той оглави краткотраен бунт, при който бойци на "Вагнер" поеха контрола над южния град Ростов на Дон и тръгнаха към Москва, преди да се върнат обратно.

Точно два месеца по-късно лидерът на "Вагнер" загина, след като самолетът му мистериозно се разби северно от Москва, при което загинаха всички на борда.

Оттогава опечалени отдават почит на Пригожин на импровизирани мемориали в цялата страна, въпреки че руският управляващ елит не гледа толкова благосклонно на човека, отправил най-сериозното предизвикателство към властта на президента Владимир Путин, откакто той дойде на власт през 2000 г.

На гробището в Санкт Петербург някои заявиха, че войната в Украйна щеше да е по-близо до приключване, ако Пригожин беше жив.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14389

Водещи новини

Още новини