Украйна отбелязва Деня на националното знаме

Pixabay
share

Украйна отбелязва днес Деня на националното знаме, съобщи Укринформ.

Празникът е обявен "в чест на многовековната история на украинската държавност, държавните символи на независима Украйна, както и с цел да се насърчи уважението към държавните символи на Украйна", с президентски указ от 23 август 2004 г.

През 2009 г. указът е изменен, за да се въведе ежегодна официална церемония по издигане на знамената в цяла Украйна на 23 август.

Синият и жълтият цвят на украинското знаме имат поне хилядолетна история и датират от времето на Киевска Рус и Галицко-Волинското княжество. По време на вълната от революции в Европа през 1848 г., наречена "Пролетта на народите", синьо-жълтото знаме е утвърдено като знаме на украинския народ. През юни 1848 г. знамето е издигнато за първи път над кметството на град Лвов.

Украйна заяви, че не забелязва придвижване на беларуски войски в близост до границата

Утвърждаването на синьо-жълтото знаме като национално става с провъзгласяването на Украинската народна република. След това в историята на Украйна следва период на червено знаме със сърп и чук, а украинците са хвърляни в затвора заради цветовете на синьото и жълтото знаме.

Националният синьо-жълт украински флаг е издигнат официално за първи път над кметството на град Стрий на 14 март 1990 г. В Киев украинското знаме е издигнато над кметството на 24 юли 1990 г.

На 23 август 1991 г. група украински депутати внасят синьо-жълтото знаме в заседателната зала на Върховната рада на Украйна и на 4 септември то е тържествено издигнато над сградата на парламента, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини