Осъдиха руската балерина, дала 51,80 долара на украинска благотворителна организация

Getty images (архив)
share

Ксения Карелин  балерина с руско и американско гражданство, бе осъдена днес от руски съд на 12 години затвор заради държавна измяна, след като бе призната за виновна, че е дарявала пари на благотворителна организация, която помага на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14312

Жителката на Лос Анджелис пледира "виновна" при процес при закрити врата в Екатеринбург, където случаят ѝ бе разглеждан от същия съд, който осъди през юли репортера на "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович.

Съдът каза, че следователи са установили, че на 24 февруари 2022 г., първия ден на руската инвазия в Украйна, Карелина е "изпратила средства за интересите на украинска организация, които са били използвани за закупуването на медицински стоки, оборудване, средства за поразяване и боеприпаси от Въоръжените сили на Украйна."

Привържениците ѝ казват, че тя е дарила 51,80 долара на "Разом фор Юкрейн", базирана в Ню Йорк благотворителна организация, която оказва хуманитарна помощ на деца и възрастни хора в Украйна. Организацията отхвърли твърденията, че предоставя военна помощ на Киев.

Карелина се появи днес в съда с бяла блуза и сини дънки и стоеше спокойно зад стъклен параван в съдебната зала.

Тридесет и три годишната жена не е била включена в голямата размяна на затворници между Русия и страни от Запада, която бе извършена миналата седмица и при която бе освободен Гершкович. Нейният адвокат обаче заяви, че тя се надява да бъде включена в бъдеща размяна на затворници.

Карелина е родена в Русия и заминава за САЩ през 2012 г., като получава американско гражданство през 2021 година. Тя бе арестувана от руската Федерална служба за сигурност, след като лети до Русия, за да посети семейството си в началото на годината.

Започна процесът срещу руско-американската балерина, обвинена от Москва в държавна измяна

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14312

Водещи новини

Още новини