Русия забрани износа на бензин до края на годината

Pixabay
share

Руското правителство обяви, че отново забранява износа на бензин, този път за шест месеца. Решението е взето, за да се „поддържа стабилна ситуация“ с цените на бензиностанциите на вътрешния пазар след значителното им увеличение, предаде АФП, цитирани от бТВ. 

„Правителството въведе ограничение на износа на бензин от 1 септември до 31 декември 2024 г.“, се казва в изявление на правителството.

Тази мярка, предприета до края на годината, има за цел да „поддържа стабилна ситуация на пазара на горива в периода на трайно сезонно търсене и планирани (есенни, бел. ред.) ремонти в петролните рафинерии“, обясни правителството.

Руското правителство вече беше взело такова решение в началото на годината, в сила от 1 март, преди да го спре временно между 20 май и края на юли, главно поради „насищането на вътрешния пазар“.

Новата забрана обаче няма да засегне „доставките, извършени по силата на международни междуправителствени споразумения, включително споразумения с държавите членки на Евразийския икономически съюз“ - Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения.

Русия вече въведе такава мярка през есента на 2023 г. в отговор на рязкото покачване на цените в бензиностанциите - явление, което все повече намалява покупателната способност на руснаците, вече засегнати от отслабването на рублата в резултат на санкциите.

Според официалните данни през 2023 г. Русия е произвела 43,9 млн. тона бензин.

Русия обмисля удължаване на разрешението за износ на бензин след юни

Финансовият неочакван приход от продажбата на въглеводороди остава от съществено значение за Москва в момент, когато икономиката ѝ е съсредоточена върху военните усилия в подкрепа на военната офанзива в Украйна.

През последните месеци украинската армия удари няколко руски петролни склада с безпилотни летателни апарати с експлозиви, лишавайки силите на Москва от важни ресурси.

Водещи новини

Още новини