Цената на бензина в Еквадор скочи с 11 на сто

  • 19 юни 2024 15:20

  • 372
  • 0
Цената на бензина в Еквадор скочи с 11 на сто
©

Еквадорското правителство обяви днес увеличение с около 11 на сто на цената на бензина от края на юни, предаде Франс прес. Това е чувствителен въпрос, който вече предизвика оживени протести.

Според заместник-министърката на икономиката Ана Кристина Авилес, която говори на пресконференция, това ще повиши цената на галон (3,8 литра) от 2,46 долара на 2,72 долара или с 0,71 долара за литър.

"Мярката ще влезе в сила края на юни", каза министърът на транспорта Роберто Луке.

Авилес обясни, че увеличението цели да намали субсидиите и ще е придружено с компенсационен механизъм за някои сектори като сухопътния транспорт, което ще им гарантира ограничено поскъпване до максимум от 5 на сто в зависимост от международната цена на петрола.

Президентите Ленин Морено (2017 -2021 г.) и Гийермо Ласо (2021-2023) се опитаха да премахнат субсидиите за горива, предизвиквайки ожесточени демонстрации. 

Извънредно положение в пет провинции в Еквадор

През 2018 г. Морено либерализира цената на високооктановия бензин, която понастоящем е около 4 долара за галон. 

Администрацията на президента Даниел Нобоа, който пое властта през ноември миналата година за 18 месеца, след като бе избран на предсрочни избори, ще запази субсидиите за дизела и газа за домашно ползване.

Някои синдикални организации се противопоставиха на скока на цените на горивата, твърдейки, че субсидиите са условие, наложено от Международния валутен фонд (МВФ), който одобри преди 15 дни нов заем от 4 милиарда долара за страната, но правителството отрича. 

Последвайте канала на

Калина Христова
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини