За пръв път в Русия. Осъдиха военен блогър за дискредитация на армията

Getty images (архив)
share

"Московски районен съд постанови военният блогър Андрей Куршин да изтърпи присъда в срок от 6 години и 6 месеца заради дискредитация на руските въоръжени сили", това предаде  опозицонното на президента на страната Владимир Путин издание "Медуза".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14243

"Поводът за съдебното дело станаха две публикации на блогъра в неговия канал в "Телеграм". Първата бе посветена на удар на силите на Москва срещу източния град Кривой рог от септември 2022 г., прекъснал водата на мирните жители. Куршин определи действията на въоръжените сили на страната си като военно престъпление. Във втория си пост, публикуван след руска въздушна атака срещу родилно отделение в болница във Волнянски район в източната Запорожка област през ноември 2022 г., той съобщи за гибелта на детенце", добави медията.

"Самият Куршин бе командир на взод (около 20 души) от силите на на така наречената Донецка народна република (ДНР) и взе участие в бойните действия срещу силите на Киев (2014 – 2015 г.). Заради това той бе отличен с няколко награди от лидери на отцепническото формирование в Източна Украйна", посочи още "Медуза".

"Въпреки че бе част от силите на ДНР, блогърът в една от първите си публикации след старта на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна (24 февруари 2022 г.) написа: Не знаех, че Владимир Путин е изкуфял чак толкова", добави медията.

"По време на процеса срещу него Куршин каза: Киев не позволяваше на хората в Донецка област да живеят нормално. След началото на така наречената Специална военна операция видях убити и ранени невинни хора и градове и села, сравнени със земята. Всичко това е в десетки пъти по-лошо от отношението на властите в Украйна към руснаците в Донецка власт", написа още "Медуза".

"Куршин бе задържан през август 2023 г. Днес той стана първият военен блогър, осъден за дискредитация на руската армия", допълни изданието.

Задържаха главния редактор на "Новая газета" за дискредитиране на руската армия

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14243

Водещи новини

Още новини