Медия: Владимир Путин провежда чистка в руското военно министерство

Getty images (архив)
share

"Руският президент Владимир Путин провежда на чистка сред висшето ръководство на Министерството на отбраната в Москва", това написа базираната в Нидерландия медия "Москоу таймс".

"От Кремъл заповядаха на Федералната служба за сигурност (ФСС) да прочистят силовото ведомство от хората на уволнения през май тази година военен министър Сергей Шойгу. От ФСС също имат интерес да арестуват високопоставени чиновници. От службата могат да прехвърлят вината върху рушветчиите във военното министерство и да кажат, че само те са виновни за провалите на фронта в Украйна. Със знаковите арести ФСС също може да оправдае и провалите си в охраната на границата с Украйна", казаха източници на изданието, които визираха периодичните влизания на въоръжени опоненти на властта в Москва на територията на Руската федерация.

Биещи се на страната на Киев руснаци: Установихме контрол над село в Русия

"ФСС също иска да сложи ръка и върху големите средства, отпускани от държавния бюджет на министерството на отбраната", добавиха събеседниците на медията.

От април към днешна дата бяха арестувани десетки висши служители на министерството. Всички те са обвинени в корупция.  

Днес "Москоу таймс" съобщи за поредното задържане. "Арестуван бе полковник Владимир Демчик, шеф на отдел за материално осигуряване във ведомството. Според Специализираната военна прокуратура той през 2017 г. е получил подкуп в еквивалент на около 42 000 евро (към днешна дата) от фирма. Компанията, от своя страна, е получила 26 договора за доставка на дрехи и обувки на обща стойност над 6 милиона евро", разказа още медията.

Арестуваха двама високопоставени служители на руското Министерство на отбраната

"Чистката няма да приключи скоро", коментираха източниците пред изданието.

 

Водещи новини

Още новини