Шест нидерландски F-16 пристигнаха в Украйна

pixabay
share

Първата партида дългоочаквани изтребители F-16 вече пристигна в Украйна, съобщиха министърът на външните работи на Литва и американски официален представител в сряда вечерта. Тези самолети са важни за възстановяването на украинските въздушни сили, които са изчерпани от военните действия, предава Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14217

Изтребителите F-16, произведени от Lockheed Martin, са на първо място в украинския списък с искани оръжия от дълго време поради техните бойни способности и глобална наличност. Тези изтребители са оборудвани с 20мм оръдие и могат да носят бомби и ракети.

Министърът на външните работи на Литва, Габриелиус Ландсбергис, обяви новината в социалната мрежа X (преди известна като Twitter), като заяви: "F-16 в Украйна. Още едно невъзможно нещо се оказа напълно възможно." Американски официален представител, говорейки при условие на анонимност, също потвърди доставката.

Украйна обяви, че спира плащанията по външния си дълг

Украинските военновъздушни сили все още не са коментирали новината. Дания е обещала да дари общо 19 изтребители, докато Нидерландия ще достави 24 самолета. Тези две страни са водещи сили в международната коалиция за снабдяване на Украйна с F-16. Норвегия също обяви, че ще дари шест изтребителя F-16.

Британското издание Times съобщи, че ВСУ вече са получили шест изтребителя, предоставени от Нидерландия. Според Times, още една партида самолети ще бъде изпратена скоро от Дания. В публикацията се посочва, че в следващата година Украйна трябва да получи около 20 изтребителя F-16, включително от Белгия и Норвегия.

Пилотите и наземният персонал са били обучавани от западните партньори на Украйна в продължение на месеци. Украинската армия разчита на малък флот от съветски самолети, докато се бори да задържи руската инвазия от февруари 2022 г. Изтребителите F-16 се считат за жизненоважно надграждане за украинските военновъздушни сили, въпреки че анализаторите и официалните лица твърдят, че те сами по себе си няма да бъдат повратна точка във войната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14217

Водещи новини

Още новини