135 милиона долара на ден - толкова "струва" войната в Украйна

Getty Images, архив
share

Украинският финансов министър Сергий Марченко заяви днес, че войната на страната с Русия струва на Киев повече от 135 милиона долара на ден, предадоха ДПА и БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14206

В интервю за РБК-Украйна Марченко каза, че месечните разходи по сигурността и отбраната са се увеличили до 166 милиарда гривни (4,04 милиарда долара).

Украинското правителство в момента планира голяма данъчна реформа, която да покрие дефицита в бюджета на стойност около 12,2 милиарда долара. Сред предложените промени е увеличение на военния данък от 1,5% до 5 процента. Първоначално такова увеличение бе предложено през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. Този вид данък се начислява отделно от основния данък върху доходите.

Украйна получи нов транш от ЕС за 1,5 млрд. евро

Освен това, покупката на коли и бижута е обект на военен данък между 15% и 30 процента. Според информация в медиите продажбата на нови автомобили в големите украински градове се е увеличила рязко, след като е съобщено за тези планове.

Украйна отблъсква руската инвазия вече повече от две години. Около половината от държавния бюджет в момента се финансира от чуждестранни заеми и помощ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14206

Водещи новини

Още новини