Руски атаки с дронове поразиха тази нощ украинска енергийна инфраструктура и причиниха прекъсване на тока

gettyimages
share

Русия атакувала през изминалата нощ с дронове украински енергийни съоръжения в две области, в резултат на което там бе прекъснато електроснабдяването, съобщи операторът на националната електропреносна мрежа "Укренерго", цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14194

Компанията посочва, че електроподаването за повечето потребители в северните Черниговска и Житомирска област вече е възстановено.

От пролетта насам руските ракетни нападения и атаки с дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна станаха по-интензивни, което доведе до многократно спиране на тока в много райони и принуди Киев да прибегне до значителен внос на електроенергия от Европейския съюз, припомня Ройтерс.

Междувременно украинските военновъздушни сили, цитирани от Укринформ, съобщиха, че рано тази сутрин средствата за противовъздушна отбрана са прихванали 20 руски дрона камикадзе. Според военните по територията на Украйна е била изстреляна балистична ракета „Искандер-М“ и са били изпратени 22 дрона камикадзе тип "Шахед", пише БТА.

Кремъл притеснен от ускоряващата се инфлация в Русия

Ракетата е била изстреляна от руската Ростовска област към украинската Донецка област, а дроновете камикадзе са били изпратени от нос Чауда на полуостров Крим и от руския град Курск. Двадесет от дроновете са били свалени над Херсонска, Сумска, Житомирска и Черниговска област, допълва украинската осведомителна агенция.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14194

Водещи новини

Още новини