Руската ФСС: Открихме експлозиви в пакети, доставени от Германия и Италия

Gettyimages (архив)
share

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е открила взривни устройства и електрически детонатори за евентуални терористични атаки в пакети от Германия и Италия в Санкт Петербург, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14167

ФСС публикува видеозапис, за който се твърди, че показва как експерти по експлозиви отстраняват компоненти, скрити сред амортисьори на германски производител. Службата за сигурност съобщи, че е разбила канал за резервни части за автомобили чрез транспортна компания, която е доставила пакетите в Русия. Агенцията съобщи, че са извършени няколко ареста, но не даде подробности.

Записите и информацията, предоставена от ФСС, не могат да бъдат проверени от независим източник.

Разследваните заподозрени са били ръководени от Украйна, съобщи агенцията. Тя обвинява конкретно Роман Машовец, заместник-ръководител на президентската канцелария в Киев, в опит за организиране на терористични нападения в Русия.

Според официалната му биография Машовец е експерт по военно разузнаване. От юли 2014 г. той организира оказването на техническа помощ за украинската армия. Той е и един от основателите на украинските сили за специални операции. От 2020 г. е заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски. 

Изчезна хеликоптер с агенти на руската ФСС

От началото на инвазията на Москва в Украйна през 2022 г. се извършват нападения с цел саботаж на руската жп мрежа, за да се нарушат доставките за руските войски в Украйна. Изтъкнати руски поддръжници на войната и украински дезертьори също са обект на атаки. В много от случаите участието на украинските тайни служби е очевидно, а и службите също са разкривали, че са знаели за някои от действията, отбелязва ДПА.

Въпреки това твърденията, които редовно се публикуват от ФСС за предполагаемо разкрити украински планове или действия, не могат да бъдат проверени. Дори да са придружени от видеоклипове и други доказателства, те често изглеждат инсценирани, допълва ДПА.

ФСС съобщи днес, че е информирала разузнавателните служби на други европейски стграни и е поискала съдействие, за да установи кои са организаторите на терористични актове и саботажи в Русия.

До момента на исканията не е отговорено, заяви тя.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14167

Водещи новини

Още новини