Кремъл: Ще вземем под внимание България, ако НАТО разположи кораби в Черно море

Getty images
share

Кремъл днес заяви, че Русия ще сметне каквито и да било планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море за заплаха, предвид участието на алианса в конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността си.

"Разбира се, концентрираното присъствие на военни кораби на НАТО – вземаме под внимание България и Румъния, крайбрежните страни, които са членки на алианса – представлява, особено в настоящата обстановка, допълнителна заплаха за Русия", каза Песков пред репортери.

"Русия ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността си", добави той, пише БТА.

Кремъл: Президентството на Тръмп не донесе нищо добро за Русия, но поне имаше диалог

Песков каза това, коментирайки указа на украинския президент Володимир Зеленски, с който се въвежда в сила решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна относно стратегията за морска сигурност на страната. Основните цели на стратегията включват изграждането на военноморските сили на Украйна и осигуряването на постоянно присъствие на силите на НАТО в Черно море.

По думите на Зеленски войната е променила баланса на силите в Черноморския регион и руският флот вече няма да доминира там, посочва украинската новинарска агенция УНИАН.

Зеленски добави, че стратегията ще консолидира украинските интереси, ще вземе предвид новите технологични възможности и отношенията с партньорите на страната.

"Сега Украйна винаги ще бъде държава, която е способна да защитава собствените си интереси в морето, транспортните артерии и интересите на нашите съюзници и партньори", заяви той

Песков каза още, че обещанието на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за създаване на "истински Европейски отбранителен съюз", демонстрира настроението в Европа за милитаризация и конфронтация.

Фон дер Лайен каза, че част от усилията ѝ ще бъдат и водещи проекти за противовъздушна и киберотбрана.

Водещи новини

Още новини