Съветът за сигурност на ООН разкритикува Русия заради смъртоносните удари по Украйна

Twitter/X
share

По време на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН Русия беше подложена на силни критики заради смъртоносните удари по Украйна вчера, в това число и по болници, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14137

Високопоставена представителка на ООН дори заговори за военно престъпление.

Спешното заседание съвпада със срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която организацията ще отпразнува 75 години. САЩ основен съюзник на Украйна, имат намерение да използват този повод, за да увеличат способностите на украинската противовъздушна отбрана срещу руски атаки.

Съветът за сигурност на ООН, на който сега Русия е ротационен едномесечен председател, проведе спешното заседание по искане на Киев след ударите, които вчера отнеха живота на 38 души в цялата страна, според данни съобщени от украинския президент Володимир Зеленски.

"Да предприемеш нарочно атаки срещу болница, защитена от международното право, е военно престъпление, чиито извършители трябва да бъдат държани за отговорни", заяви Джойс Мсуя, заместник генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси.

Тя изрази безпокойство от една тенденция да се атакуват систематично здрави центрове и друга гражданска инфрастурктура в Украйна.

Киев показа отломките на руската ракета, поразила детската онкоболница

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислица обвини Русия, че нарочно взима на прицел онези, които са най-уязвимата част от всяко общество. Той показа, както той заяви, доказателства за изстрелване на руска крилата ракета по детската болница в Киев, поразена вчера.

Русия от своя страна повтори твърдението си от вчера, че болницата е била поразена при падането на украинска ракета на противовъздушната отбрана, за да се осуети удар на руските въоръжени сили, който е бил насочен по военен обект, отбелязва ТАСС, цитирано от БТА.

"Многократно сме заявявали, че Русия не нанася удари по граждански обекти в Украйна. Ако говорим за ударите на руските въздушно-космически сили, които наистина бяха нанесени по обекти на украинската военна промишленост и въздушни бази на въоръжените сили на Украйна, една от целите в Киев беше киевският завод "Артема", той е един от основните производители на авиационни ракети, оръжия и боеприпаси", подчерта постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.  "Тъй като заводът се намира на около два километра от повредената детска болница "Охматдет", има всички основания да се смята, че украинската ракета на ПВО, която го е поразила, е била предназначена да прихване руската ракета, която е поразила завода", заяви той.  Небензя отбелязва, че подобни трагедии е можело да бъдат избегнати, ако "киевският режим не беше разположил системи за ПВО и тежки оръжия в жилищни райони в нарушение на международното хуманитарно право", допълва ТАСС.

Според Франс прес пък Небензя е заяви: "Ако това беше руски удар, нямаше да остане нищо от сградата и всички деца, както и повечето възрастни биха били убити, а не ранени". Той е добавил, че става дума за кампания за пропаганда от страна на Киев.

ООН смята, че е силно вероятно болницата да е била поразена при директна стрелба на руска ракета.

"Атаката от вчера показва много ясно, че Владимир Путин не е заинтересован от мира. Той иска да посее смърт и разрушение, за да продължи войната си на агресия", заяви  американската постоянна представителка Линда Томас Грийнфийл.

Нейният френски колега Никола дьо Ривиер осъди тези нарушения на международното право, които се допълват към списъка с военни престъпления, на които Русия трябва да отговаря.

Британската постоянна представителка Барбара Уудуърд нарече руските атаки "страхливи".

Представителят на Китай Фу Кун призова Русия и Украйна да проявят политическа воля, за да направят стъпка един към друг, за да започнат преговори за мир възможно най-скоро.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди руските удари в Украйна и ги опредеми като особено шокиращи.

Киев иска по-специално системи за противовъздушна отбрана, сред които и батареи "Пейтриът", особено ефикасни срещу балистични ракети. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14137

Водещи новини

Още новини