Кремъл: Детската болница в Киев е била ударена от украински противоракетен огън, а не от Русия

Getty images
share

Кремъл заяви днес, че украински противоракетен огън, а не Русия, е ударил вчера детската болница в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на неговия говорител Дмитрий Песков.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14138

Агенцията отбелязва, че Песков не е представил доказателства в подкрепа на своето твърдение, но е казал пред журналисти: "Настойчиво заявявам, че ние не нанасяме удари по граждански обекти".

На ежедневната си пресконференция той беше запитан как Русия може да каже, че не атакува граждански цели след трагедията в болницата.

"Призовавам ви да се ръководите от изявленията на руското Министерство на отбраната, които абсолютно изключват да е имало нападения срещу граждански обекти и което посочва, че става въпрос за падащи отломки от противоракетна система", каза той, пише БТА.

Раздадоха отровна вода на спасителите от детската болница в Киев

"Продължаваме настойчиво да твърдим, че не атакуваме граждански цели. Нанасят се удари по съоръжения на критичната инфраструктура, срещу военни цели, които по един или друг начин са свързани с военния потенциал на Украйна", добави Песков.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова днес заяви, че ракета за прехващане земя-въздух, изстреляна от система за противовъздушна отбрана NASAMS от Украйна, е поразила вчера детската болница в Киев.

Украинските власти твърдят, че Русия е ударила болницата с крилата ракета "Калибър" и е обстрелвала с още ракети вчера и други градове в Украйна, причинявайки смъртта най-малко на 41 цивилни в най-смъртоносната вълна от въздушни удари от месеци насам.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14138

Водещи новини

Още новини