Украйна разполага подкрепления в района на Часов Яр

Getty Images
share

Украйна е разположила подкрепления в района на стратегическия град Часов Яр (Часив Яр на украински), който контролира пътя към големите минни градове в Донбас, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Москва се опитва да превземе този град, който вече е в руини, с цел да направи пробив към Краматорск - главния град, който все още е под украински контрол в региона.

"Подразделенията на 24-та механизирана бригада са пренасочени за усилване на отбраната в сектора на Часов Яр", се казва в изявление на бригадата във Фейсбук, като се признава, че "ситуацията в града и около него е изключително трудна". Бригадата обясни, че нейните бойци "масово унищожават противника", но признаха, че са претърпели и "загуби".

Въздушен видеозапис на града, публикуван в сряда от 225-а украинска щурмова бригада "Черен лебед" в канала ѝ в Телеграм, показва опустошен град, над който се издига дим.

Британското разузнаване съобщава за ограничен руски пробив край Часов Яр

От есента насам Русия пое инициативата на фронта, а украинската армия не разполага с достатъчно човешки ресурси и боеприпаси, припомня АФП. На 10 май руснаците започнаха мащабна сухопътна атака в Харковска област в Североизточна Украйна, като постигнаха най-големите си териториални успехи от 18 месеца насам, преди да бъдат спрени от украинската отбрана.

Според Киев руската армия понася тежки загуби, но със 700 000 военнослужещи, разположени в зоната на военните действия, Москва има числено преимущество, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини