Започна конференцията за мир в Украйна

Getty Images, архив
share

Започна конференцията за мир в Украйна. 92 държави и 8 международни организации изпратиха делегации до Люцерн. Конференцията се организира от Киев в сътрудничество с домакините от Швейцария. Целта ѝ е да окаже натиск върху Русия да прекрати инвазията в Украйна, пише "Нова телевизия".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14701

Отсъствието на делегация от Москва, която не беше поканена и Китай, които отказаха да дойдат, намалява потенциала за намиране на решение на конфликта. В навечерието на конференцията Владимир Путин изложи исканията на Русия за спиране на бойните действия. Повечето участници в конференцията ги определиха като нереалистични или неискрени.

Германският канцлер Олаф Шолц е уверен: Краят на войната в Украйна ще бъде решен на следващата среща на върха

"Неговото предложение на практика представлява опит да бъде вкаран в официални документи империалистическия му рейд срещу Украйна. Това, от което имаме нужда не е диктат на условия. Нуждаем се от справедлив мир, който се фокусира върху суверенитета и цялостта на Украйна. Затова конференцията в Швейцария е важна първа стъпка. Няма да се решат основните проблеми, но ще се постави основата. После ще продължим нататък, вероятно на следващ такъв форум", посочи канцлерът на Германия Олаф Шолц. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14701

Водещи новини

Още новини