The Economist: Украйна печели войната в Черно море, Буданов обещава "много изненади" на Русия

Getty Images, архив
share

Когато Русия започна пълномащабно нахлуване през февруари 2022 г., Украйна почти нямаше флот. Единствената фрегата, хетман Сагайдачни, е потопена, за да не бъде превзета от Русия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Две години по-късно Украйна се бори да удържи руската офанзива на сушата, но печели войната в Черно море и прекъсва руската блокада на своите кораби със зърно, пише The Economist. Успехът на Украйна често зависи от бързите технологични иновации. Всеки втори флот разчита на кораби с екипаж, но Украйна създаде флот от безпилотни лодки.

Преди войната в Украйна, най-амбициозният проект беше Sea Hunter, 40-метров кораб, който американският флот разработва от 2016 г. Но украинският флот е различен от американския. Украйна е "пионер“ в създаването на малки, евтини военноморски дронове, които се сглабят бързо и лесно и се използват за нападение, а не за силова поддръжка. Военноморският анализатор Х.И. Сътън е документирал 11 типа въз основа на видеоклипове и изображения на намерени дронове - включително дрон Magura V5 - но може да има повече.

The Economist: Украйна постепенно побеждава Русия в битката за Крим

Такива БПЛА атакуваха руски патрулни и транспортни кораби, военни кораби и дори повредиха Керченския мост, който свързва Крим с Русия. Единичните дронове обикновено не нанасят много щети, но няколко удара могат да потопят кораб. Според изчисленията на изданието военноморските дронове са извели от строя около десет руски кораба, включително "Цезар Куников“.

Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов твърди, че украинските дронове "все още имат много изненади за руснаците“.

"Частни разработчици, работещи в други страни, могат да дадат подсказки за това какви могат да бъдат тези изненади. Четири турски отбранителни компании са разработили подводно камикадзе USV, което може да се приближи до цели незабелязано и след това да излезе за високоскоростна атака“, се казва в материала.

По-специално, докато успехът на Украйна на сушата с малки дронове насърчи други военни да инвестират повече в собствените си програми за дронове, победите на Украйна в морето не доведоха до подобен "бум“ на морските дронове. Вярно, с едно изключение: Русия също започна да разполага такива дронове.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Водещи новини

Още новини