ФСБ: НАТО планира ядрени удари срещу Русия

Wikimedia Commons
share

Началник на разузнаването на ФСБ обвини страните от НАТО, че се готвят да нанесат ядрени удари на руска територия, докато напрежението между Кремъл и Алианса продължава да нараства.

Генерал Владимир Кулишов, който ръководи граничната служба на главната руска разузнавателна агенция, каза пред държавната информационна агенция РИА Новости, че Москва е загрижена от увеличаването на дейностите на НАТО близо до руската граница.

Разузнавателните дейности на НАТО се увеличават близо до руската граница. Разработват се сценарии за водене на бойни действия срещу Руската федерация, включително и за нанасяне на ядрени удари на наша територия, каза той, каза той пред агенцията, както и „интензивността на оперативната и бойна подготовка на войските на Алианса“.

Коментарите на Кулишов идват на фона на скок в ядрените позиции от страна на Русия, като президентът Владимир Путин този месец нареди на армията си да тренира разполагането на тактически ядрени оръжия. Успоредно със засилената ядрена реторика, Кремъл и неговите пропагандисти представят пълномащабното нахлуване в Украйна като прокси война между Москва и Запада, като често критикуваха военната помощ на членовете на НАТО за Киев.

Поддръжник на Путин смрази света: Ядрената война е неизбежна

Откакто Путин започна войната, Алиансът се разшири с две нови членки - Швеция и Финландия. Това доведе до превръщането на Балтийско море в „езеро на НАТО“, въпреки присъствието на руския ексклав Калининград.

Москва беше обвинена, че се държи провокативно спрямо членовете на НАТО около Балтийско море, като наскоро Литва реагира гневно на документ на руското правителство, призоваващ за коригиране на морските граници във Финския залив. Вилнюс каза, че страните от НАТО по източния фланг на Алианса ще използват дронове, за да укрепят защитата си срещу „неприятелски страни“, припомня news.bg.

Водещи новини

Още новини