Путин: Руската офанзива в Украйна върви по план

Wikimedia Commons
share

Руският президент Владимир Путин заяви днес на среща с министъра на отбраната и висши генерали, че руските сили всеки ден подобряват позициите си във всички направления в Украйна и руската офанзива върви по план, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14044

Русия през последните месеци изтласква украинските сили в ключови сектори на фронта, въпреки отпуснатите от САЩ и техните съюзници стотици милиарди долари военна помощ за Киев.

На среща в Кремъл с новия министър на отбраната Андрей Белоусов, секретаря на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу и високопоставени генерали, Путин каза, че действията на руската армия „продължават в съответствие с плана“, одобрен от Генералния щаб.

Колкото по-ефективно работите на фронтовата линия, толкова по-големи шансове имаме да разрешим този въпрос по мирен начин. Това е, към което винаги сме се стремели и винаги сме говорили за това, добави Путин.

Путин благодари на Шойгу за предишната му работа като министър на отбраната. Руският президент посочи, че „много неща не са били ясни преди началото на войната“ и добави, че Шойгу ще му помогне в управлението на държавната система за сигурност и отбрана.

ISW: Путин смени Шойгу, за да засили войната в Украйна и вероятно се подготвя за конфронтация с НАТО

Обръщайки се към Белоусов, Путин каза, че го е назначил заради повишаващите се разходи за отбрана и сигурност, които тази година ще достигнат, по думите на руския лидер, близо 8,7 процента от БВП или дори малко повече. Това все пак е по-малко от равнищата от 13 процента през 80-те години на миналия век, по времето на Съветския съюз, посочва БТА.

Това все пак не са 13 процента, какъвто беше случаят в Съветския съюз, но все пак е значителна сума, солиден ресурс и тези средства трябва да бъдат използвани внимателно и ефективно. Това отношение между отбранителната и гражданската сфера трябва да бъде органично интегрирано в цялостната стратегия за развитие на руската държава, посочи руският президент.

Путин похвали Белоусов за икономическия му опит и за работата по разработване на дронове и други безекипажни бойни машини.

Руският лидер каза, че няма да прави промени в състава на Генералния щаб на руска армия. В срещата участваше и началникът на генералния щаб Валерий Герасимов.

„Искам на всички да стане ясно. Това бойно звено беше развито, функционира ритмично, действа успешно и не се очакват промени в него. Трябва да използваме максимално всичките ни административни ресурси, за да постигнем главната задача - успешната работа на бойните ни формирования на линията на съприкосновение в рамките на специалната военна операция“, обобщи руският президент.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14044

Водещи новини

Още новини