Русия готова да обсъди "сериозни" предложения за мир в Украйна

Twitter
share

Русия е готова да обсъди "сериозни" предложения за изход от конфликта в Украйна, основани на съществуващите "реалности" и съобразени с безпокойствата на Москва по отношение на сигурността, предаде Ройтерс, като цитира изявление от днес на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13940

Тя добави на дадения от нея брифинг, че Украйна трябва да обещае, че ще остане военна неутрална в бъдеще. Ройтерс припомня, че подобни условия Киев вече е отхвърлял преди.

Зеленски смята срещата в Швейцария за "първа реална възможност за справедлив мир"

От друга страна според Захарова казаното от Дейвид Камерън говори, че Западът води война с Русия, използвайки "ръцете на Украйна". Британският външен министър заяви вчера, че Украйна има право да използва оръжията, предоставени от Лондон, за да поразява цели в Русия, и че решението за това зависи от Киев, предаде БТА.

"Думите на Камерън са още едно доказателство за хибридната война, която Западът води срещу нашата страна. Русия отговаря на това и ще продължи да отговаря", обяви говорителката на министерството на външните работи на Русия.

Представител на украинското разузнаване: Ще трябва да започнем преговори с Русия

Освен това Захарова предупреди, че Русия ще нанесе "съкрушителен удар на възмездието", ако Украйна, подкрепяна от Запада, атакува Кримския мост, който свързва Южна Русия с черноморския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г.

Агенцията припомни, че мостът е бил взиман под прицел от Киев два пъти досега.

Ройтерс посочва, че поводът за думите на Захарова е публикация в социалната платформа "Екс" на постоянния представител на Украйна при ООН Сергий Кислиця. Постът му от 1 май е бил озаглавен "Списък от 2024 г. на 6 основни типа мостове" и придружен с набор от снимки, уточнява агенцията.

Последната публикувана снимка с наименование Керч - градът на Кримския полуостров на единия край на моста, е била празна, като Ройтерс обръща внимание на предположението, че може би кадър с моста отсъства, защото той би бил унищожен.

"Кримският мост отново е на прицел. Много пъти бяха подготвяни нападения срещу него - колкото и да е трудно да си го представим - и то с абсолютно пряката и безсрамна подкрепа на колективния Запад. Бих искала да предупредя Вашингтон и Брюксел, че всяко нападателно действие срещу Крим не само е обречено на провал, но и ще срещне нашия съкрушителен удар на възмездието", заяви Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13940

Водещи новини

Още новини