Украински генерал: Русия може да превземе балтийските държави за седем дни

Getty Images, архив
share

Русия може да превземе Литва, Латвия и Естония за седем дни заради бавната реакция на НАТО, предупреди заместник-ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки в интервю за британското списание The Economist.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13980

По думите му към настоящия момент ситуацията за украинската армия е по-сложна от всякога. Той прогнозира, че Русия първо ще продължи да изпълнява плана си за завземане на Донецка и Луганска области. Генералът също предполага, че Москва готви за настъпление в Харковска и Сумска области.

Виктор Медведчук: САЩ подготвят почвата да хвърлят поляците, германците и французите "в огъня на войната“ след Украйна

Скибицки подчерта, че дори ако Украйна успее да отблъсне руските войски, това няма да сложи край на конфликта. Според него подобни войни могат да завършат само с договори. В момента и двете страни се борят за "най-изгодната позиция“ преди евентуални преговори, обясни той.

Представителят на украинското ГРУ заяви още, че освен ако съседите на Украйна не намерят начин да увеличат допълнително производството на отбрана, за да й помогнат, те също в крайна сметка ще се окажат "на прицела на Русия“. Генералът омаловажи значението на член 5 от Северноатлантическия договор и присъствието на войски на Алианса в държави, граничещи с Украйна, като изрази увереност, че той "може да означава малко, ако бъде подложен на изпитание“.

Представител на украинското разузнаване: Ще трябва да започнем преговори с Русия
"Руснаците ще превземат балтийските държави за седем дни. А времето за реакция на НАТО е десет дни“, подчерта Скибицки.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13980

Водещи новини

Още новини