Арестуваният за корупция заместник на Сергей Шойгу е заплашен с доживотна присъда?

Getty images (архив)
share

"Руският заместник-министър Тимур Иванов, арестуван за взимане на подкупи в особено големи размери, всъщност е задържан за държавна измяна", това написа базираното в Нидерландия издание "Москоу таймс", което се позова на два източника от Федералната служба за сигурност (ФСС) в Москва.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14921

"Обвиненията в корупция са прах в очите на хората. На този етап никой не иска да говори за държавна измяна, защото ще избухне грандиозен скандал. Все пак става дума за дясната ръка на министъра на отбраната Сергей Шойгу", каза единият от събеседниците на медията.

Другият източник, от своя страна, заяви: От години се знае, че Иванов взима рушвети. Така че арестът по тези обвинения можеше стане не вчера, а още при първите подозрения.

"Москоу таймс" припомни как през 2022 г. от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални публикуваха данни за разкошния живот, воден от зам.-министъра и неговото семейство.

"Департаментът за военно контраразузнаване към ФСС е събрал компромати за измяната на Иванов преди няколко години. Той обаче бе покриван от Шойгу. Вероятно данните за предателската дейност на заместник-министъра са стигнали до руския президент Владимир Путин. След това държавният глава и върховен главнокомандващ е оказал натиск върху министъра на отбраната и заместникът на Шойгу - арестуван", добави изданието.

"Сега във ФСС умуват дали да не осъдят Иванов за рушветите, а докато излежава присъдата си, да му повдигнат обвиненията за държавна измяната", написа още медията.

"Москоу таймс" припомни: През април миналата година Путин подписа закон, предвиждащ доживотна присъда за такова престъпление


"Иванов стана зам.-министър през 2016 г. Той отговаряше за материално техническата част и социалните въпроси. Той също се занимаваше с организацията и провежаденето на търгове за строителни и ремонтни дейности в разрушения и превзетия на 20 май 2022 г от военните под командването на Москва източен украински град Мариупол", допълни медията.

Тимур Иванов

Днес Иванов отрече обвиненията в корупция пред московски съд. Магистратите от руската столица му наложиха мярка за неотклонение задържане под стража до 23 юни 2024 г.

Руски зам.-министър на отбраната бе задържан по подозрение в корупция

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14921

Водещи новини

Още новини