Зеленски: Неприемливо е колебанието на Запада относно помощта за Украйна

Getty Images
share

След смъртта на спасители при руска атака в Харков украинският президент Володимир Зеленски разкритикува колебанието на Запада за предоставяне на военна помощ на страната му като напълно неприемливо, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13777

"Една нова система за противовъздушна отбрана може да промени коренно ситуацията", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение, излъчено вчера.

Той заяви, че е благодарен на всяка страна, която търси начини да помогне на Украйна. В същото време той каза: "Напълно неприемливо е, че толкова много страни в света все още мислят как да се противопоставят на терора, въпреки че са необходими само няколко политически решения."

Блинкън: Спешно е необходима допълнителна помощ за Украйна

Украйна призовава за повече системи за противовъздушна отбрана, като например американската "Пейтриът", за да защити по-добре градовете си от руските атаки, които се случват почти ежедневно, припомня ДПА, цитирано от БТА.

По-силната противовъздушна отбрана на Харков и едноименния регион, както и на Сумската област и южните региони, е "абсолютно спешна необходимост", каза Зеленски. 

Зеленски припомни, че вчера един човек е загинал при атака на руски дрон срещу жилищен район; когато са пристигнали спасителните служби, е имало втора въздушна атака. Трима спасители са загинали. 

"Това е отвратителна руска тактика", заяви Зеленски, който изрази съболезнованията си към близките на жертвите в социалната мрежа "Екс". 

Той призова украинските дипломати да поискат системи за противовъздушна отбрана в чужбина.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13777

Водещи новини

Още новини