Множество арабски страни и Израел осъдиха терористичната атака в предградие на Москва

Уикипедия
share

Редица арабски страни осъдиха терористичното нападение снощното терористично нападение в предградие на Москва, при което загинаха повече от 40 души, а най-малко 145 бяха ранени, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Всичко по темата:
Атентатът в Москва 117

Неидентифицирани мъже, облечени в камуфлажни дрехи, нахлуха в зала "Крокус сити хол" в град Красногорск, северозападно от Москва, малко преди началото на концерт и откриха стрелба, съобщи руската Главна прокуратура.

Отговорност за атаката пое терористичната групировка "Ислямска държава", както съобщи свързаната с нея информационна агенция "Амак", цитирайки неназовани източници.

"Хамас" осъди терористичния акт в "Крокус сити хол"

Обединените арабски емирства осъдиха категорично "тези престъпни деяния" и заявиха, че отхвърлят "всички форми на насилие и тероризъм, които целят разклащане на сигурността и стабилността и са несъвместими с международното право", се казва в изявление.

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия също осъди атаката и поднесе съболезнования на семействата на жертвите, на правителството и народа на Русия. То изтъкна също важността на борбата с всички форми на екстремизъм и тероризъм.

Египетското външно министерство изрази пълната си солидарност с Русия.

Министерството на външните работи на Йордания също осъди нападението. Говорителят на ведомството Суфиан Куда изрази от името на страната си "солидарност с Руската федерация в тази ужасна трагедия" и осъди категорично "мерзкия терористичен акт срещу невинни граждани".

Сирия осъди нападението и подчерта "значението на съгласуваните усилия на света за противодействие на тези масови убийства и за търсене на отговорност от извършителите им, а също от силите и държавите, които стоят зад тях".

Палестинското президентство също осъди атаката и потвърди своята солидарност и подкрепа за Русия.

Израелският външен министър Израел Кац изрази съболезнования на семействата на жертвите на терористичния акт и съпричастност с всички пострадали.

"Опечален съм от днешните трагични събития в Москва. Сърцата ни съчувстват на семействата на жертвите и на всички пострадали. Моменти като този ни напомнят за крехкостта на живота и за общата човечност, която свързва всички нас", написа той на страницата си в социалната мрежа "Екс", цитиран от ТАСС.

Всичко по темата:
Атентатът в Москва 117

Водещи новини

Още новини