Руски социолози: Путин може да спечели 82% от гласовете на президентските избори

Gettyimages (архив)
share

Руският президент Владимир Путин може да получи 82% от гласовете на предстоящите избори, според верни на Кремъл социолози, съобщи БТА, цитирайки ДПА.

Руснаците ще гласуват на президентски избори, които ще приключат в неделя и на които Путин ще се опитва да спечели още един шестгодишен мандат.

Победата му е смятана за предизвестена на фона на липсата на сериозен съперник, но властите правят всичко възможно, за да представят вота за убедителен, посочва ДПА. Смята се, че тримата му съперници, които или открито подкрепят Путин, или следват линията на Кремъл, нямат шансове и че всеки от тях ще получи между 5% и 6% от вота, става ясно от проучване сред имащите право на глас на социологическия институт ВЦИОМ.

Централната изборна комисия не позволи на кандидати от опозицията да се кандидатират за изборите, които се предвижда да бъдат произведени от петък до неделя.

Социологическите проучвания в Русия са ключов инструмент, чрез който правителството преценява ефективността на пропагандата на Кремъл, например в държавните медии, коментира ДПА. Контролираната от Кремъл държавна телевизия, която основно е гледана от възрастни руснаци в селски райони, представя Путин като кандидат без алтернатива. 

За 8 март: Путин помилва 52 осъдени жени

Путин, който е на власт от почти четвърт век и който през 2022 г. започна пълномащабната инвазия на Украйна, твърди, че изборите са вот за "бъдещето на Русия. Той представя войната в Украйна като битка срещу западната хегемония, което намира отклик сред мнозина руснаци, отбелязва ДПА.

Ако Путин получи повече от 80% от гласовете, това би бил най-добрият му резултат на президентски избори и би могло да бъде прието като сигнал за увереността на управляващите сили.

На изборите през 2018 г. той получи 76,7% от гласовете при избирателна активност от 67,5%. По информация от изборната комисия броят на хората с право на глас в Русия е 112 милиона. Още 2 милиона руснаци живеят в чужбина.

Водещи новини

Още новини