The Times: Европа се подготвя да помогне на Украйна да спечели войната, ако Доналд Тръмп дойде на власт

Getty Images, архив
share

Великобритания и други европейски страни се опитват да гарантират, че могат да помогнат на Украйна да спечели войната си срещу Русия без САЩ, ако Доналд Тръмп дойде на власт, според високопоставен източници от британското правителство, пише The Times, цитиран от "Фокус".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13765

Министрите отчаяно се опитват да увеличат производствения капацитет на целия континент, за да могат да изпращат оръжия и боеприпаси на фронтовата линия и да държат Владимир Путин на разстояние поне още една година, независимо от подкрепата на САЩ.

Британското военно разузнаване смята, че Украйна не може да спечели войната срещу Русия през 2024 г., защото не разполага с жива сила или оръжия за голям пробив на бойното поле. Нито пък руската армия разполага със силата да започне голяма контраофанзива, която да пробие, е съобщил източник от британския кабинет пред изданието.

Politico: Без помощта на САЩ Украйна може да загуби войната още през първата половина на годината

В същото време европейските страни възнамеряват да увеличат капацитета си за производство на отбранителна техника, така че съдбата на конфликта в Украйна да не зависи от резултата от президентските избори в САЩ. "Европа набира скорост, за да продължи да помага на Украйна дори без участието на САЩ, ако Доналд Тръмп се опита да спре финансирането за Украйна", е допълнил източникът.

В същото време изданието подчертава, че засега Великобритания не може да предложи нищо на Украйна, тъй като оръжейните резерви на кралството са изчерпани. В тази връзка Лондон се обърна към Берлин с молба да окаже военна помощ на Киев. Освен това британските власти водят преговори с други страни по въпроса за доставките на оръжие за Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13765

Водещи новини

Още новини