Руската централна банка отново вдигна лихвите

Pixabay
share

Руската централна банка вдигна основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 16 на сто и потвърди позицията си, че проинфлационните рискове остават високи, а икономиката расте по-бързо от очакваното, предаде ДПА. Повишението беше очаквано от икономистите.

Съветът на директорите на банката, оглавявана от Елвира Набиулина, извърши поредната корекция на основните лихви, които бяха повишени с 850 базисни пункта през последните пет месеца в опит да бъде овладяна инфлацията и да бъде стабилизирана рублата, която в даден момент докосна ниво от над 100 за долар.

Инфлацията в Русия през настоящата година се очаква да бъде на ниво от 7-7,5 на сто, но да се понижи до 4-4,5 на сто догодина и да се стабилизира около 4 на сто след това.

Рублата обърна посоката и се укрепи под 93 за долар

"Връщането на инфлацията през 2024 г. до желаните нива и стабилизирането и около 4 на сто предполага, че строгата парична политика ще бъде поддържана задълго", се посочва в официалното съобщение на банката.

Икономическият растеж се очаква да надвиши предходните прогнози и на годишна база да надхвърли 3 на сто, най-вече заради засиленото вътрешно потребление.

В резултат на хода на централната банка рублата загуби част от позициите си, регистрирани преди обяд, и в следобедната търговия спадна с 0,4 на сто спрямо долара до 90,20 рубли и с 0,1 на сто спрямо еврото до 98,87 евро, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини