Украйна съобщи за нова руска нощна атака с 48 дрона

Getty Images
share

Украйна съобщи днес, че е била подложена на нова руска нощна атака с 48 дрона "Шахед", иранско производство, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13752

"Бяха изстреляни общо 48 дрона "Шахед 136/131"", от които 41 бяха свалени от противовъздушната отбрана, посочи украинската армия в "Телеграм".

Нощната атака е извършена от две посоки - от нос Чауда на анексирания от Русия полуостров Крим и от руската Курска област, се казва в изявлението на украинските въоръжени сили, цитирани от агенция Укринформ.

"Подразделенията и системите на въздушните сили във взаимодействие с противовъздушните части на въоръжените сили на Украйна, са унищожили 41 дрона", се посочва в текста.

Военни самолети, ракетни системи земя-въздух и подвижни ракетни установки са участвали в отразяването на руската въздушна атака, съобщи Укринформ.

Русия е изстреляла 23 дрона и една крилата ракета срещу Украйна през тази нощ

Украйна обвинява Русия, че се опитва да тероризира нейното цивилно население и да разруши енергийната йинфраструктура, за да остави населението на тъмно и студено, както направи миналата зима, отбелязва АФП.

Оттогава насам Украйна подсили системите си за противовъздушна отбрана със западни оръжия, които досега са успели да унищожат повечето от изпратените от Русия ударни дронове и ракети.

По същото време миналата зима милиони хора вече бяха без ток в разгара на студовете - нещо, което Украйна иска да избегне на всяка цена тази година, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13752

Водещи новини

Още новини