Шарл Мишел заяви в Киев, че Украйна продължава да се приближава към ЕС

Getty Images/Guliver
share

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който днес е на посещение в Киев, заяви, че Украйна продължава да се приближава към ЕС и нарече украинския напредък забележителен, предаде Ройтерс.

Мишел каза това на съвместна пресконференция в украинската столица с президента Володимир Зеленски и президента на Молдова Мая Санду. Той добави, че очаква срещата идния месец, на която ще бъде обсъдено започването на официални преговори за присъединяване на Украйна, да бъде "трудна".

Зеленски заяви, че Украйна прилага и ще продължи да прилага всичките седем препоръки на ЕС, за да започне официални преговори за присъединяване следващия месец. Той добави, че решението на ЕС ще представлява предизвикателство за единството на блока.

Европейските лидери обсъждат разширяването на ЕС

Санду призова ЕС да демонстрира "бързина и единство" по отношение на кандидатурите на Молдова и на Украйна за присъединяване към блока. "Спешността на тези времена, белязани от война и несигурност, изисква от нас да ускорим нашите процеси. Бързината и единството не са просто стратегически избори, те са въпрос на оцеляване и завръщане към европейска стабилност", каза тя на пресконференцията в Киев, отбелязва БТА.

 

Водещи новини

Още новини