Шарл Мишел е редно да подаде оставка до април, препоръчва експерт

  • 10 януари 2024 12:07

  • 724
  • 1
Шарл Мишел е редно да подаде оставка до април, препоръчва експерт
© Getty Images

Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в, който обяви, че ще участва в изборите за евродепутати през юни, е редно да подаде оставка през април, когато започва предизборната кампания. Това заявява Франклен Дьолус, преподавател в университета в Лиеж, бивш специален пратеник на Белгия и бивш съдия в Съда на ЕС, цитиран в местни медии.

Дьолус отбелязва, че председателят на Европейския съвет получава месечна заплата от 28 000 евро, а задачата му е единствено да организира и води заседанията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Тази роля е предвидено да осигурява приемствеността между институциите, особено при предизборни кампании и затова мандатът изтича след мандатите на председателите на Европейската комисия и Европейския парламент - длъжности, които се заемат от кандидати, определени на основата на резултатите от изборите за ЕП.

Докато председателите на ЕП и ЕК се определят след изборите, председателят на Европейския съвет остава на работа до 1 ноември, за да осигури необходимата приемственост, обяснява експертът. Той отбелязва, че това е особено важно в непредвидени обстоятелства и дава пример с възможностите за внезапна финансова криза или "рухване на фронта в Украйна".

Дьолус посочва, че след като четири години Мишел е "раздувал" своите функции пред медиите, днес обяснява, че от председателя на Европейския съвет не зависи нищо. Според него Мишел вече се е опитал да "изнуди" участниците в Европейския съвет да му осигурят друга високопоставена работа, например като върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността или председател на ЕП, със заплахата, че иначе унгарският премиер Виктор Орбан може да оглави и заседанията на държавните и правителствените ръководители. 

Експертът изразява съмнение, че Мишел може оттук нататък да бъде безпристрастен в досегашната си роля и дава пример с възможността той да се опита да предложи за свои приемници нидерландския премиер в оставка Марк Рюте или бившия премиер на Люксембург Ксавие Бетел, които са от същото политическо семейство. Дьолус добавя, че занапред няма да е ясно дали служебните пътувания или публичните изявления на Мишел са в качеството му на председател, или на кандидат. Според него картината става още по-мътна, ако Мишел бъде издигнат от либералите в ЕП за водещ кандидат за следващ председател на ЕК в съперничество с председателя на комисията Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, която вероятно ще се насочи към втори мандат.

Шарл Мишел е залят от критики за решението да напусне предсрочно председателството на Европейския съвет

По мнението на Дьолус настъпва объркване с какви средства ще се плати кампанията на Мишел (и Фон дер Лайен) и има опасност за злоупотреба със средства от ЕС, защото двамата засега не обявяват готовност да се оттеглят в отпуск или оставка в навечерието на изборите през юни. Той добавя, че еврокомисарите, които решиха да се кандидатират за други постове, излязоха в неплатен отпуск и изразява становище, че този подход следва да се прилага и за ръководителите на европейските институции, пише БТА.

Дьолус предлага Мишел да подаде оставка до 1 април, а не до полагането на клетва като евродепутат през юли. По негово мнение така Европейският съвет ще разполага с три месеца, за да избере нов председател - временен или постоянен. Според него е редно да бъде избран временен председател, за да може титулярът да бъде определен според резултатите от изборите за ЕП.

Експертът завършва с критиката, че "Катаргейт", отказът на Фон дер Лайен да представи подробности за преговорите за ваксини против ковид с "Пфайзер" за 35 милиарда евро и сега историята с кандидатурата на Мишел не допринасят за добрия имидж на ЕС. Забелязваме, че ЕС се използва основно за професионален трамплин и лични амбиции, обобщава Дьолус.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ ШИБАТ АТИЛКАТА ПРОСТА в АНАЛА

2024.01.10 | 12:17

1
АТИЛКАТА ПРОСТА- МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ е ДУХАЛ на ЛЕВСКИ,БОТЕВ и РАКОВСКИ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....БЕЗОБИДЕН ПЕДАЛ Е.

Добави коментар

Водещи новини