Москва за решението на Армения да ратифицира Римския статут: Грешка

Wikimedia Commons
share

Кремъл определи днес като „погрешно“ решението на Армения, исторически съюзник на Москва, да ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) - орган, който издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес.

„Съмняваме се, че присъединяването на Армения към Римския статут е правилно от гледна точка на двустранните отношения. Продължаваме да смятаме, че това е погрешно решение. Армения не разполага с нищо по-добро от съюза с Русия“, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, макар отношенията между Ереван и Москва да се влошиха значително през последните месеци.

Песков уточни, че Армения "не разполага с нищо по-добро" от това, което ѝ предлага Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), военна организация, оглавявана от Русия, която обединява няколко бивши съветски републики.

Русия е също основен доставчик на оръжия за Армения и има военна база там, посочва БТА.

Арменският парламент ратифицира днес Римския статут на МНС след бурни дебати.

Армения ратифицира Римския статут, готова е за арест на Путин

През пролетта МНС издаде заповед за арест срещу руския президент Путин заради "депортирането“ на украински деца в Русия, решение, което беше остро разкритикувано от Москва.

Смятаме, че решението на МНС по отношение на президента Путин е незаконно, нищожно и недействително, повтори днес Песков.

Водещи новини

Още новини