Куба разкри схема, принуждаваща нейни граждани да се бият за Русия в Украйна

gettyimages
share

Куба разкри мрежа за трафик на хора, принуждавала гражданите ѝ да се бият на страната на Русия във войната в Украйна. Това обяви кубинското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13820

Властите в страната работят за "неутрализиране и разбиване" на мрежата.

В изявлението на кубинското външно министерство се разкриват малко подробности, но се уточнява, че трафикантската мрежа действа както в рамките на карибската островна държава - на хиляди мили от Москва, така и в самата Русия.

Русия поднови масираните атаки с дронове срещу Украйна

"Министерството на вътрешните работи работи по неутрализирането и разбиването на мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да включи кубински граждани, живеещи там, и дори някои от Куба, във военните сили, участващи във военните операции в Украйна", гласи комюникето на кубинското правителство.

До момента руското правителство не е коментирало обвиненията.

Миналата година Русия обяви план за увеличаване на армията си с над 30% до 1,5 милиона войници - амбициозна цел, усложнена от тежките ѝ, но все още неразкрити военни жертви в конфликта.

В края на май руски вестник в град Рязан съобщи, че няколко кубински граждани са подписали договори с руските въоръжени сили и са били изпратени в Украйна в замяна на руско гражданство.

Не стана ясно дали изявлението на кубинското външно министерство е свързано с този случай.

Правителството на Куба обаче съобщи, че вече е започнало работата по случаи, в които негови граждани са били принудени да се бият в Украйна.

"Опити от този характер са неутрализирани и са образувани наказателни производства срещу лица, участващи в тези дейности", се допълва в изявлението.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13820

Водещи новини

Още новини