Зеленски почете паметта на загиналите украински пилоти, обеща обстойно разследване

Getty Images
share

Президентът на Украйна Володимир Зеленски почете паметта на тримата украински военни летци, които загинаха при сблъсък в небето над Житомирска област, в Деня на украинската авиация, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Трагедията е от петък, но бе оповестена от украинските медии вчера. Трима украински военни летци загубиха живота си при сблъсък между два учебни самолета Л-39.

"Моите съболезнования за роднините и близките, за всички, които познаваха тези млади мъже", заяви Зеленски в традиционното си видеообръщение към нацията.

Сред жертвите е известният пилот на изтребител Андрий Плишчиков. По думите на Зеленски той е имал съществен принос за украинската въздушна отбрана при отблъскването на руските атаки.

Президентът на Украйна обяви, че ще има обстойно разследване на инцидента. Репутацията на украинските военни летци е от изключителна важност за Киев, отбелязва ДПА. От месеци Украйна настоява пред западните си съюзници да бъде въоръжена с американски изтребители Ф-16, за да може да се справи с руското нашествие.

Украински пилоти загинаха след сблъсък в небето

Няколко държави вече обещаха на Киев да обучат украински пилоти в управлението на Ф-16 и да доставят такива бойни самолети на украинските военновъздушни сили.

По време на видеообръщението си Зеленски насочи вниманието към настоящите бойни действия. Той благодари на украинските войници за тяхната всеотдайност в различните сектори на фронтовата линия, като подчерта битките в околностите на Бахмут и в близост до село Роботино в южната част на страната. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини