Българин от Запорожие: Подложени сме на постоянни ракетни атаки

Getty Images/Guliver
share

"Подложени сме на постоянни ракетни атаки и обстрели в град Запорожие. Страшно е всяка нощ да се събуждаме от взривове, защото не се знае къде ще улучи ракетата. Врагът се активизира през последните два месеца при нас. Има жертви, има разрушения и нанесени щети на къщи, жилищни блокове и инфраструктурата в града и наоколо", разказа за БТА Васил Митков, дългогодишен председател на Запорожкото областно българско дружество.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

"Миналата нощ имаше два силни взрива. А на 6 август, през нощта, 12 експлозии прозвучаха. Обстрелват и през деня. Всичко това създава напрежение сред населението. Обаче с нетърпение всички очакваме победата и приключване на войната", допълни Васил Митков.

По информация на сайта на Запорожката областна държавна администрация през последните три денонощия областният център Запорожие, както и Запорожки, Пологивски и Василевски райони са били обстрелвани и подложени на ракетни атаки. 

Ракети и дронове и тази нощ летят по Украйна

87 артилерийски снаряда са паднали на териториите Гуляйполе, Новодаривка, Новоандривка, Новоданиливка, Билогиря, Плавни и др., съобщават на сайта на администрацията. 

В украинския областен център Запорожие живеят 3600 българи, съгласно официални данни. В Запорожка област етническите българи са трети по численост и наброяват около 30 хиляди души. Компактното българско население  е концентрирано в Приморски, Бердянски, Мелитополски и Приазовски райони, които се намират под временна окупация.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Водещи новини

Още новини