Кремъл: Гаранциите на Г-7 за Украйна посегателство върху сигурността на Русия

Getty Images
share

Намерението на Г-7 да предостави гаранции за сигурност на Украйна е погрешно и опасно, защото по този начин държавите от "Голямата седморка" посягат върху сигурността на Русия. Това каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

"Знаете, че се отнасяме много негативно към темата за влизане на Украйна в НАТО. Тази тема е в непосредствена взаимовръзка с огласеното изявление, че страните от Г-7 днес ще предоставят гаранции за сигурност и ще обявят такива по отношение на Украйна. Смятаме, че това е изключително погрешно и потенциално много опасно", отбеляза говорителят.

По думите на Песков, "предоставяйки каквито и да е гаранции за сигурност на Украйна, тези страни фактически игнорират международния принцип за неделимост на сигурността". "С други думи, предоставяйки гаранции за сигурност на Украйна, те посягат на сигурността на Русия", допълни говорителят.

Темата за визита на руския президент Владимир Путин в Китай сега е на дневен ред, а датата за подобна визита се съгласува, съобщи говорителят на Кремъл.

"Разбира се, на дневен ред е визита на Путин (в Китай), но все още не сме определили датата", каза Песков.

Китай и Русия ще са в дневния ред във втория ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс

"Точната дата ще бъде съгласувана, а вие ще бъдете информирани", отговори на журналистите говорителят на Кремъл.

Песков отхвърли днес като дезинформация твърденията на украинското военно разузнаване, че членове на руската частна военна компания "Вагнер" са възнамерявали да се сдобият с ядрени оръжия по време на проваления опит за метеж миналия месец.

Началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов каза, без да представя доказателства, че бойци на "Вагнер" са стигнали до ядрен обект на 24 юни и са имали намерение да се сдобият с малки ядрени оръжия от съветската епоха, за да "повишат залога" на своя бунт, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Кремъл не разполага с подобна информация", каза Песков в отговор на въпрос за твърденията на Буданов, че наемниците от "Вагнер" са стигнали до секретната ядрена база "Воронеж-45", за да се опитат да се сдобият с ядрени оръжия.

"Това изглежда повече като дезинформация", добави говорителят на Кремъл.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Водещи новини

Още новини