Китай и Русия ще са в дневния ред във втория ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс

  • 12 юли 2023 10:34

  • 517
  • 0
Китай и Русия ще са в дневния ред във втория ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Лидерите на НАТО ще обсъдят днес във Вилнюс теми като Русия, Китай и бързо променящата се ситуация със сигурността с украинския президент Володимир Зеленски и колегите си от Индо-тихоокеанските страни, предаде ДПА.

Зеленски ще участва в първата среща на Съвета НАТО-Украйна - нов формат, създаден със замисъла да даде на Киев възможност да се обвърже с алианса на равна нога, вместо да има само статут на кандидат.

Заседанията на съвета имат за цел да позволят на Украйна да задълбочи отношенията си с НАТО предвид стремежите на Киев да се присъедини към алианса и продължаващата война на Русия в Украйна, отбелязва ДПА.

Очаква се групата на водещите демокрации Г-7 (Франция, Италия, Япония, Канада, САЩ, Великобритания и Германия) да вземе решение във връзка с предоставянето на Украйна на дългосрочни гаранции за сигурността й.

Във втория и последен ден от срещата на върха на алианса в литовската столица лидерите на НАТО ще обсъдят Китай на среща с колегите си от Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

"Китай отправя все повече предизвикателства към основаващия се на правила международен ред, като отказва да осъди войната на Русия срещу Украйна, заплашва Тайван и значително укрепва въоръжените си сили", заяви по-рано тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Ядренато модернизиране на Китай е безпрецедентно бързо и мащабно и се извършва при отсъствие на прозрачност", допълни той.

Зеленски: Украйна ще направи Алианса по-силен

Столтенберг каза, че страните от алианса са се споразумели да работят заедно, за да се защитят от настъпателността на Китай.

Днес лидерите ще имат възможност да се срещнат и за частни разговори на четири очи. Очаква се германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън да имат отделни срещи със Зеленски, за да обсъдят подкрепата за Киев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини