Според Майк Помпео Евгений Прогожин може да бъде убит като Александър Литвиненко

Getty (архив)
share

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео изрази своите предположения каква ще бъде съдбата на основателя на частната руска армия "Вагнер" Евгений Пригожин.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Външният министър на Вашингтон от 26 април 2017 до 20 януари 2021 г. пред "Войс оф Америка" каза: Според мен вариантите са два.

"Първият, Пригожин да остане изгнаник за цял живот", каза Помпео.

"Вторият вариант е по-неблагоприятен за метежника. Той може да бъде почерпен с некачествен чай", изказа предположението си бившият държавен секретар.

Помпео с думите "некачествен чай" намекна за смъртта на Александър Литвиненко. Бившият подполковник от Федералната служба за сигурност почина вследствие на отравяне с радиоактивното вещество полоний 210 през ноември 2006 г. в Лондон. Малко преди това той пи чай в хотел в британската столица.

В Русия издадоха смъртна присъда на Евгений Пригожин

"Ако бях застрахователен агент, нямаше да подпиша толица за застраховка живот на името на Евгений Пригожин. Това би означавало много бързо да изплатя премията на неговите роднини", каза още Помпео.

На въпрос защо се стигна до похода на "Вагнер" към Москва от 23-24 юни Помпео отговори: Военният министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов започнаха да завиждат на Пригожин, който стана едва ли не вторият човек в Русия след президента на страната Владимир Путин. Ето защо, двамата започнаха да саботират действията на основателя на "Вагнер" в Украйна. На Пригожин не му харесаха действията на Герасимов и Шойгу и заради това той тръгна към Москва.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Водещи новини

Още новини