Украйна може да загуби милиони тонове реколта заради наводненията след взривяването на "Нова Каховка"

gettyimages
share

Украйна може да загуби няколко милиона тона реколта поради наводненията, причинени от разрушаването на язовир "Нова Каховка". В същото време приливната вълна е принудила руските войски да се отстъпят от позициите си в района на Херсон, каза военен говорител.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Десетки хиляди хектари земеделска земя в Южна Украйна са под вода, а възстановяването на почвата ще отнеме много време и средства, твърди украинското земеделско министерство.

Зеленчуците, плодовете, зърнените и маслодайните семена са основните продукти, които се отглеждат на засегнатата земя. Украйна е световен основен производител и износител на зърно и маслодайни семена.

Над 600 кв. км са наводнени в Украйна след взрива на язовир "Нова Каховка"

Наводненията, причинени от разрушаването на язовир "Нова Каховка", са принудили руските войски в Херсонска област да се оттеглят на разстояния от пет до 15 километра, каза Наталия Хуменюк, говорител на южното командване на Украйна.

Москва упреква Киев, че украинската армия обстрелва руските спасителни екипи в окупираната част на Херсонска област. А украинският президент Володимир Зеленски, който посети пострадалия регион, обвини международните организации ООН и Червения кръст, че не са изпратили спасителни екипи.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини