Украйна отрече да има нещо общо с нападението с дрон срещу Кремъл

Getty Images
share

Високопоставен представител на украинските власти заяви днес, че Киев няма нищо общо с нападението с дрон срещу Кремъл и че подобни действия не биха донесли нищо на Украйна на бойното поле, а само биха провокирали Русия да предприеме по-радикални действия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13749

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, каза в коментар, изпратен до агенцията, че твърдението, че Киев стои зад атаката, и извършените арести от страна на Русия на предполагаеми украински диверсанти, може да означават, че Москва се готви за мащабна "терористична атака" срещу Украйна в близките няколко дни.

"Разбира се, Украйна няма нищо общо с нападението с дрон срещу Кремъл. Ние не атакуваме Кремъл, защото, на първо място, това няма да доведе до решаването на каквито и да било военни задачи", заяви Подоляк.

По-рано Русия обвини Украйна, че е атакувала тази нощ Кремъл с безпилотен летателен апарат и е извършила неуспешен опит за убийството президента Владимир Путин.

"Според мен е абсолютно очевидно, че както "съобщенията за нападение срещу Кремъл, така и предполагаемото задържане на украински диверсанти в Крим, ясно показват подготовката за мащабна терористична провокация от страна на Русия през следващите дни", заяви Подоляк.

Атакуваха Кремъл с дронове

Междувременно говорителят на украинския президент, Сергий Никифоров, каза пред Би Би Си, че задачата на украинската държава във войната е да освободи окупираните територии, а не да порази Москва, съобщи украинската агенция УНИАН.

"Нямаме информация за т. нар. нощни атаки срещу Кремъл, но както многократно е заявявал президентът Зеленски, Украйна насочва всичките си налични сили и средства за освобождаване на собствените си територии, а не за нападение на чужди", заяви Никифоров. В същото време говорителят на украинския президент отбеляза, че случилото се в Москва не може да се счита за терористичен акт, за разлика от руските ракетни удари по жилищни сгради в Днепър и Уман.

"И това, което се случи в Москва, очевидно е подготовка за 9 май", каза още Никифоров.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13749

Водещи новини

Още новини