ЮНЕСКО обеща допълнителна помощ за Украйна

Getty Images
share

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура  (ЮНЕСКО) обеща допълнителна помощ за Украйна, предаде ДПА, цитирано от БТА.

"Още от първите дни на войната ЮНЕСКО застана зад украинците, за да им помогне да опазят културата, наследството, образованието и безопасността на журналистите", заяви генералният директор на организацията Одре Азуле по време на двудневно посещение в Киев днес.

ЮНЕСКО проверява щети, нанесени от войната на над 200 културни обекта в Украйна

Материали за опазване на паметници и произведения на изкуството, както и 50 000 компютъра, които да позволят дистанционно обучение, са били доставени на Украйна по план за действие при извънредни случаи на стойност 30 милиона долара, каза тя. Предоставена е и защитна екипировка за журналисти. 

"Помощта ще продължи и ще се увеличи през 2023 г.", заяви Азуле. Тя допълни, че през следващите седмици ЮНЕСКО ще отдели повече от десет милиона долара за образование, предимно за осигуряване на допълнителна помощ от психолози за учениците в училищата.

Щетите от войната са огромни, заяви Азуле и добави, че ще са нужни още 6,9 милиарда долара за следващите десет години, за да се възстанови културният сектор от нанесените му щети.

Според ЮНЕСКО украинският президент Володимир Зеленски е помолил организацията за помощ по изготвянето на план за възстановяване на културния сектор. 

Водещи новини

Още новини